WordPress is een Content Management System (CMS) dat gebruikt wordt om een website te bewerken. Het is ontwikkeld voor mensen die geen kennis hebben van HTML of PHP en het is gratis te downloaden. Het is niet het enige CMS dat beschikbaar is, maar het is wel het meest gebruikte. Als u een website wilt bouwen kunt u dat zelf doen, of u kunt kiezen om een website voor uw doeleinden te laten ontwikkelen. Hoe dan ook, u heeft WordPress nodig om er verder mee te werken. Hoe installeer ik WordPress? Hier volgt een stap voor stap toelichting.

Vereisten Terug naar boven

Allereerst de vereisten voordat u WordPress kunt installeren. Ten eerste moet u beschikken over een hostingpakket omdat WordPress niet op de computer wordt geïnstalleerd, maar op een server. Een host verhuurt als het ware een plek op een server die in verbinding staat met het internet. Er zijn verschillende pakketten beschikbaar voor uiteenlopende prijzen afhangend van de ruimte die nodig is en de snelheid van de website zelf. Verder is er een tekstverwerkingsprogramma nodig (zoals teksteditor voor MAC of kladblok voor Windows). Hiermee schrijft u HTML teksten die later naar WordPress kunnen worden geladen. Een FTP-client (File Transfer Protocol) die de verbinding legt tussen de computer en de server en waarmee u mappen en bestanden naar de server kan sturen. Een login voor MySQL. Zonder deze login kunt u WordPress niet gebruiken. MySQL is een open source database waar alle data van uw WordPress page wordt opgeslagen. Nu bent u klaar om WordPress te installeren. Hoe installeer ik WordPress?

One-click installatie Terug naar boven

Het kan zijn dat uw hosting provider WordPress al aanbiedt via een one-click installatie. In dit geval is het makkelijk te installeren via het ‘Software Installaties’ menu en hoeft u alleen de Wizard door te lopen. Dit is erg vanzelfsprekend en heeft verder geen toelichting nodig.

Handmatige installatie Terug naar boven

Hiervoor zijn nodig een FTP-programma plus de gegevens (server, gebruikersnaam en wachtwoord), MySQL-gegevens en de WordPress software die u gratis kunt downloaden van nl.WordPress.org.

Open uw FTP-programma en maak verbinding met de server;
Click op ‘connect’ of ‘verbinden’, u heeft nu verbinding met uw webhosting pakket;
Pak het WordPress bestand dat u al gedownload heeft uit (dit is een ZIP-bestand);
Sleep alle bestanden hier in naar de map “public_html” of “httpdocs”. Nu staat WordPress op uw webhosting domein en kan uw domeinnaam bezocht worden.

De installatiewizard begint nu en die is vanzelfsprekend. Alles wat u nodig hebt zijn de inloggegevens boven toegelicht. Na de installatie krijgt u een gebruikersnaam en een wachtwoord en kunt u WordPress gaan gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *